12. Nadelen van CFD's

CFD's zijn krachtige beleggingsinstrumenten voor kortetermijn beleggers. Waar moet deze beleggers rekening mee houden?

De hefboom

De CFD belegger handelt met een hefboom. Om een CFD positie in aandelen te verhandelen heeft hij  maar een 10% tot 20% van de onderliggende waarde nodig op zijn rekening. Dit heet margin. Op een index of grondstoffen is vaak maar 0,5% tot 2% vereist.De belegger kan met zijn kapitaal dus behoorlijk grote posities innemen en aldus meer winst maken ... maar anderzijds neemt hij ook meer risico. De belegger kan grotere posities innemen dan hij geld op zijn rekening heeft. Hij neemt dus ook meer risico. De belegger moet zich bewust zijn van dat risico en het risico beheren door onder meer gebruik te maken van een stop-loss order en niet teveel hefboom toe te passen. Lees hier meer over risicobeheersing of money management.

De overnight financiering

Indien de belegger zijn CFD positie overnight aanhoudt (dus gedurende de nacht in positie blijft) moet hij financieringsintrest betalen. Deze financieringsintrest wordt als volgt berekend:

Libor rente + 3% op het geheel van de positie.

Stel dat de belegger overnight gaat met een positie ter waarde van € 10.000. De Libor rente bedraagt 0,0125%.  De totale financieringskost bedraagt:

€ 10.000 x (3% + 0,0125) / 360 = € 0,83 per nacht.Gratis webinars