Trading artikels

Bitcoin futures: Wat aanstaande traders moeten weten

Uiteraard wil elke trader een hoge volatiliteit op elke futuresmarkt. Volatiliteit betekent meestal betere handelskansen. Net de nieuw ingevoerde Bitcoin futures staan erom bekend heel volatiel te zijn. Het future-contract voor Bitcoin is nog niet oud, maar het volume is al opmerkelijk toegenomen. Deze future is erg populair bij daytraders. Als je als daytrader interesse hebt in de Bitcoin, dan moet je volgende punten in acht nemen:

Day Trading Grain Futures, boekbespreking

De meeste traders beschouwen graanfutures zoals tarwe, maïs of sojabonen als iets voor specialisten. Ze raken deze futures niet aan omdat ze ze niet begrijpen. Of ze vertrouwen liever op de typische handelsmarkten zoals de AEX, de DAX future of Amerikaanse futures zoals de Emini, NQ (Nasdaq) of YM (Dow). Natuurlijk heeft dit iets te maken met het feit dat je hier elke dag goed met nieuws verzorgd wordt. In de ochtend hoor je al of de Dow Jones 500 punten heeft verloren of dat de Nasdaq 1% heeft gewonnen.

Daytrading in ruwe-olie-futures (WTI) (Deel 1)

Een volatiele markt

De oliemarkt met zijn sterke volatiliteit is een magneet voor adrenaline- gedreven traders die snel in de markt stappen om hem weer snel te verlaten. Afhankelijk van de vaardigheid zijn hoge winsten mogelijk, mits de trader de  specifieke kenmerken van deze grondstofmarkt begrijpt. In deze reeks artikelen willen we een aantal strategieën op de olie-futures bespreken. Maar eerst willen we ons vertrouwd maken met de contract-specificaties.

Een belangrijke opgave in de energiesector

Daytrading in ruwe-olie-futures (WTI) (Deel 4)

Een nieuwe kans

In de vorige artikelen in deze reeks hebben we het belang van de New York Open in de oliemarkt benadrukt. Als de pit opent in New York komen veel "nieuwe" orders in de markt die niet in de Europese handel werden uitgevoerd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de dagtendens van de Europese handel tijdelijk draait op dit moment. Deze "Reversals" bieden voor traders vaak een uitstekende kans om nog eens goedkoop in de markt te stappen.

Met Fibonacci reversals bepalen

Daytrading met breakouts (Deel 1)

Als trader heb je zeker al eens van breakout trading gehoord. Dit is een erg efficiënte methode, die de trader stabiele winst kan opleveren op de futuresmarkten zonder gebruik te maken van indicatoren. In dit artikel wordt uitgelegd hoe je Intraday breakouts kan herkennen en er voordeel uit kan halen. Daarna leggen we uit wat breakouts zijn. 
 
Financiële markten onderscheiden zich door twee voorwaarden: Trendfasen en consolidatiefasen.

Daytrading met breakouts (Deel 2)

Beheer van breakout trades
 
In het vorige artikel hebben we het breakout concept toegelicht en uitgelegd hoe een trader hier voordeel uit kan halen. Dit artikel ontfermt zich over het beheer van de posities bij het handelen met intraday breakouts. Breakouts zijn geweldige handelsmogelijkheden, aangezien ze duidelijk aangeven wanneer het moment is aangebroken en de richting zichtbaar wordt. Maar de belangrijkste vereiste bij het handelen is dat de trader snel moet zijn.

Daytrading met breakouts (Deel 3)

In de vorige twee artikels hebben we geprobeerd uit te leggen wat breakouts zijn en hoe je ze efficiënt kan verhandelen. In dit artikel leggen we uit hoe je moet omgaan met onverwachte situaties die je in de dagelijkse handel kan tegenkomen. Een winstmarge van 100% bestaat niet in trading. Soms doen zich op de markt bewegingen voor die zelfs de meest effectieve strategieën niet konden voorzien.

Daytrading met breakouts (Deel 5)

 

In het laatste artikel van deze reeks willen we een techniek behandelen, waarmee je de potentiële winst kan maximaliseren bij het verhandelen van intraday uitbraken. Als je futures of andere financiële instrumenten wil verhandelen, moet je normaal gezien een koersdoel kiezen. Als dit wordt behaald, wordt de winst naar je rekening overgeschreven. Soms beweegt de koers toch nog verder in de verwachte richting, waardoor de trader potentiële winst misloopt, die hij met een ambitieus take profit level wel had kunnen behalen.

De EUR FX futures

De CME introduceert een aantrekkelijke spread in de euro FX-futures!

 

CME halveert de spread

De CME (Chicago Mercantile Exchange) kondigde begin januari van dit jaar aan, dat men de tick-grootte voor het futures-contract op de EUR/USD van één pip ($ 12,50 per contract) naar ½ pip zal reduceren ($ 6,25 per contract). Deze maatregel zou de aandacht van alle Forex-traders moeten wekken. Want de CME maakt daardoor het Euro FX futures-contract nog interessanter, vooral voor daghandelaren en scalpers.

De gap-strategie (deel 2)

Gaps als wegwijzer

Als er gaps ontstaan op een markt, wijst dit, afhankelijk van de richting waarin ze zich opbouwen, op sterke bullishe of bearishe druk. De meeste traders negeren deze gaps zodra ze een trade hebben gesloten. Ze denken: het signaal was er en daarmee is de kous af. Helaas negeren veel handelaars daardoor het belang van gaps op langere termijn.

Verwachtingspatroon van de markt

De gap-strategie (deel 3)

Zal de kloof zich dichten?

Gaps (koersgaten) bieden daghandelaren een goede mogelijkheid om te traden.  Meestal is het veiliger om te handelen in dezelfde richting als waarin de gap gestart is. Sommige traders besluiten echter om te profiteren van de magnetische aantrekkingskracht van deze gap, door hun grafieken op kortere termijnen terug te schakelen. Als zich een gap voordoet, komt de markt meestal terug om te testen hoe robuust deze gap wel is. Dat is precies het marktgedrag waarop de daytrader hoopt bij deze strategie.

De Inside Bar Breakout strategie

De inside bar is een handelspatroon gebaseerd op twee staven of kaarsen, waarbij de kleinere kaars (inside bar) zich binnen de voorgaande kaars bevindt. De voorgaande kaars wordt meestal de moederkaars genoemd. De high van de inside bar moet lager liggen dan de high van de moederkaars en de low van de inside bar moet hoger liggen dan de low van de moederkaars.

Afbeelding 1: Voorbeelden van inside bars
 

De Mini FDAX komt er aan ! (Deel 1)

Mini-FDAX

Nee, dit keer is het geen gerucht. De derivatenbeurs Eurex, dat ook het grote FDAX contract en de Bund futures op zijn listing heeft, wil vanaf 28 oktober van dit jaar een mini-futures-contract op de DAX invoeren. Deze futures zal zich weliswaar aan de FDAX oriënteren maar krijgt zijn eigen contract-specificaties. De waarde van het contract zal 5 euro per indexpunt zijn. De grootte is dus  slechts een vijfde van de FDAX-futures.

Tick-grootte van 1 punt

De Mini FDAX komt er aan ! (Deel 3)

Alleen scalpen onder de beste voorwaarden!

Derivatieve instrumenten zoals CFD's, turbo´s of sprinters zijn meestal niet geschikt voor scalping-strategieën in aandelenindices. De reden is eenvoudig. De meeste emittenten van deze producten vereisen een vergoeding, die te hoog is om winstgevend te kunnen scalpen. Bovendien zijn de spreads meestal te hoog. Als bijvoorbeeld de spread in de Duitse index DAX hoger is dan 1 punt kan nauwelijks met succes in deze index worden gescalpt.

miniDAX maakt scalping mogelijk

De Mini FDAX komt er aan ! (Deel 4)

Daytrading in de mini-FDAX met Pivot Points

Een Pivot wordt algemeen beschreven als het midden van elk rotatiesysteem. Aangezien de beurs een dergelijk systeem is, is het zinvol om strategieën te ontwikkelen die rond de zogenaamde Pivot Points draaien. Pivot Points worden berekend door het bepalen van de Open, High, Low en Close van de vorige dag. Het uitgangspunt van de pivot-analyse luidt: koersen boven de PP (pivot point) zijn bullish, onder de PP bearish.

Steun en weerstand

E-mini daytrading (Deel 1)

Een ideale tradingmarkt
 
Het Amerikaans futurecontract E-mini komt overeen met een fractie van het grote futurecontract op de aandelenindex S&P500. De Chicago Mercantile Exchange (CME) is de beurs waarop de E-mini wordt verhandeld. De handel gebeurt via het elektronisch handelsplatform Globex.

E-mini daytrading (Deel 2)

Enkele nuttige tips voor beginnende daytraders in de E-mini
 
Als je een beginnende trader bent, dan is het belangrijk om de basis van succesvol handelen te kennen. Als je de belangrijkste punten in het achterhoofd houdt en de handel voorzichtig en strategisch plant, dan staat niets je succesvolle E-mini business in de weg. Beginners zitten met veel vragen: hoe moet ik eraan beginnen, hoeveel moet ik investeren, welke broker moet ik kiezen enz. Als je deze vragen hebt uitgeklaard, dan moet je je op de handelsstrategie concentreren.

E-mini daytrading (Deel 3)

 

Succesvol zijn is niet eenvoudig. Dat geldt ook voor het verhandelen van E-mini futures. Daytrading vereist veel ervaring en hard werk. De trader moet goed weten waar hij mee bezig is en moet mentaal voorbereid zijn op de highs en lows. Als hij niet bereid is zijn fouten te aanvaarden en eruit te leren, dan zal hij geen succes behalen… Om blijvend winst te behalen bij E-mini trading, moet de trader in het achterhoofd houden wat hij moet doen en laten. Daarom enkele tips:

Handelsstrategie: Pound shorter

Het automatisch handelssysteem “pound shorter” werd ontwikkeld door de Duitse trader René Wolfram. Je kan dit systeem het best verhandelen met de CME-genoteerde GBP/USD FX future. Als je maar 1 contract verhandelt, kan dit al met een bescheiden intraday marge van 555 USD. Op die manier komt een aanzienlijke hefboom van 1:130 tot stand, temeer omdat de grootte van het contract 62,500 GBP bedraagt.

Hoe gaat het verder op de cryptomarkt

Hoofd van de ECB geeft zijn mening over Bitcoin

Het jongste gerucht rond Bitcoin luidt, dat de Europese banken binnenkort over Bitcoins zouden kunnen beschikken. Niemand minder dan de voorzitter van de ECB, Mario Draghi, heeft dit vermoeden gevoed. We citeren:  “Uit de huidige ontwikkeling, zoals het invoeren van de Bitcoin futures op de VS-Amerikaanse beurs, vloeit voort dat Europese banken binnenkort over posities in Bitcoin kunnen beschikken. Daarom gaan we dit alles nader onderzoeken.”

Hoe kan ik voordeel halen uit dalende markten (Deel 2)

Traders kunnen voordeel halen uit zowel dalende als stijgende markten. Wie inzet op stijgende koersen, gaat long. Wie verwacht dat zijn koers gaat dalen, gaat short. Een short futures positie is een onbeperkte risicopositie die de futures trader opent om voordeel te halen uit een prijsdaling van de basiswaarde. Maar niet alleen traders en speculanten houden zich bezig met shortselling. Ook producenten van grondstoffen maken gebruik van short posities in de futures om de prijs van een grondstof, die ze in de toekomst gaan verkopen, te hedgen.

Hoe word ik futures trader (Deel 1)

Vijf fouten die je beter vermijdt

De futureshandel is een harde business. Maar als je bij de succesvolle handelaars hoort, kan het ook een winstgevende zaak zijn. Enkele observaties  van brokers kunnen je helpen om het leerproces om futures trader te worden sneller te doorlopen. De brokers kennen hun traders heel goed. Zij zijn je belangrijkste partner wanneer je naar de beurs gaat. Daarom volg je ook beter hun raad op. 

Hoe word je futures trader (Deel 3)

De voordelen van futures in de beurshandel

In vergelijking met andere handelsinstrumenten, vertonen futures veel eigenschappen die traders unieke mogelijkheden bieden. Ben je daytrader of swingtrader, deze markten zijn aantrekkelijke plaatsen voor het opvolgen van bijna elk financieel doel. De vijf belangrijkste voordelen zijn: flexibiliteit, grote verscheidenheid, gunstige marktomstandigheden, kostenefficiëntie en lage instapbarrières.

Flexibiliteit en grote verscheidenheid

Hoe word je futures trader (Deel 4)

Vaardigheden waarover een futures trader moet beschikken

Het is relatief eenvoudig om futures trader te worden. Alles wat je daarvoor nodig hebt, is een computer, een internetverbinding en wat risicokapitaal. Het succesvol verhandelen van de futuresmarkten is natuurlijk iets totaal anders. Onderzoek heeft aangetoond dat meer dan 75 procent van de nieuwkomers op de markt binnen de twee jaar ermee stopt. De meest genoemde redenen voor het hoge uitvalpercentage zijn onderkapitalisatie, emotioneel gedrag en de inherente complexiteit van de markten. 

Hoe word je futures trader (Deel 5)

Dingen waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een futuresbroker

De keuze van een futuresbroker is één van de belangrijkste beslissingen die je moet nemen voor je futureshandel. Los van de strategie die je nastreeft, moet je de broker kiezen die jouw tradingbehoeften het best kan bevredigen. Je broker moet je beste partner zijn. 

Het belangrijkste in eerste instantie

Hoe word je futures trader (Deel2)

Hoe is het eigenlijk om trader te zijn?

Het beroep van trader is uniek in onze samenleving. Je werkuren zijn onconventioneel, je wordt compleet anders uitbetaald en je prestaties zijn onmiddellijk zichtbaar op je rekening. Er is geen enkel beroep dat zo verschilt van de gebruikelijke vereisten van het beroepsleven dan dat van een trader. Het is een discipline die volledig berust op zelfvertrouwen, onafhankelijkheid en vastberadenheid. 

Hoeveel soorten stops ken je ? (Deel 1)

Geen enkele trader kan het belang van stop-loss orders voor een handelsstrategie ontkennen. Stop orders hebben twee belangrijke functies. Ze bepalen het maximale risico van een trade. En tegelijkertijd kunnen ze ook instaan voor het veiligstellen van een behaalde boekwinst. Daarom vormen stops een integraal onderdeel van een handelsstrategie, en het spreekt voor zich dat het van belang is voor elke trader om zich hier uitvoerig mee bezig te houden.

Hoeveel soorten stops ken je ? (Deel 2)

In het eerste deel van deze artikelreeks hebben we je al laten kennismaken met een aantal soorten stops die geknipt zijn voor bepaalde strategieën. In dit tweede deel gaan we de mogelijke soorten stops verder verkennen. Voor een technische trader zijn er namelijk haast geen grenzen voor het definiëren of instellen van een stop. De vaste stop, die natuurlijk elke trader kent, is nog maar het begin van een gedifferentieerde aanpak van het eigen risicomanagement.

Spread Trading: Een winstgevende handelsmethode met futures (Deel 2)

Zoals we in het eerste artikel al vermeld hebben, is spread trading waarschijnlijk de beste manier om futures te verhandelen als je op zoek bent naar minder risico en een lagere marge. Maar hoe kan dat? Als je spreads verhandelt, verminder je de negatieve invloed van de volatiliteit. Dat betekent dat je je trade als “veiliger” kan beschouwen. De beurs zal begrijpen dat je met het verhandelen van spreads een trade met minder risico uitvoert. Daarom word je door lagere margevereisten schadeloos gesteld dan bij het gericht verhandelen van een futurecontract.

Hier enkele voorbeelden:

Trading Signal : Neem een positie op de MACD divergentie

De MACD-indicator

De Moving Average Convergence Divergence (MACD) werd in 1979 uitgevonden door Gerald Appeal en is één van de bekendste indicatoren in de technische handel. Men kan de MACD zowel als trend- als ook als momentum-indicator inzetten, maar één van de meest populaire methodes is de identificatie van een verschil tussen de prijs en de indicator. Dit verschil , divergentie genoemd, duidt vaak op een verzwakking van de huidige trend en kan daarom als signaalgever worden gebruikt.

Trading Signal : Range Breakout

Afwisseling tussen range en trend

Het is voldoende bekend dat trendfases en zijwaartse bewegingen zich in alle markten voortdurend afwisselen. Als zijwaartse beweging beschrijft men een fase in de markt, waarin de koersen zich tussen twee identificeerbare grenzen bewegen. Men noemt deze fase vaak een range. In de taal van de technische analyse spreken we bij de bovengrens van weerstand, bij de ondergrens van  steun.

Consolidatie en impulslose markten

Trading Signal : Trendkering dedecteren met de Heikin Ashi

Trendkering tijdig opsporen

De droom van veel handelaren is om een ​​trendkering snel te identificeren en zich hier overeenkomstig te positioneren. Het beste instrument voor een dergelijke trading-strategie is derhalve het gebruik van een betrouwbare trend-indicator. Voor de hier gepresenteerde signalen gebruiken we de Heikin Ashi- grafiek. Dit is in principe een trend indicator en een grafiek-type  in één.

Kleurverandering betekent vaak het einde van de trend

Trading Signal : Trendkering met 'Three Line Break' kanaal

Countertrend-signalen

Countertrend-traders gaan ervan uit dat elke trend – hoe sterk ook - uiteindelijk tot een einde komt. Zij zijn vooral aan de trendkering  geïnteresseerd en willen natuurlijk zo vroeg als mogelijk een positie vooraleer de "nieuwe trend" start. Nu bestaan er in de technische analyse tal van instrumenten om countertrends te identificeren. Één van de meest effectieve is het Three Line Break-kanaal.

Sterke prijsverandering als trendkering

Verhandel je winstposities (Deel 1)

De meeste startende traders houden zich bezig met strategieën, setups, kortom: met entries. Daar is niets op aan te merken. De zoektocht naar een stabiel handelssysteem of een stabiele handelsstrategie is ongetwijfeld een belangrijke taak. Het probleem is: wie zijn aandacht hoofdzakelijk richt op deze vraag, laat zien dat hij een beginneling is.

Verhandel je winstposities (Deel 2)

In het eerste artikel van deze reeks hebben we aan de hand van de methode van de legendarische trader Jesse Livermore vastgesteld dat het concentreren op winstposities de prestaties van een trader aanzienlijk kan verbeteren. De vraagt luidt dan ook niet ‘hoeveel winnende trades kan ik bij deze strategie behalen’ (slaagkans), maar eerder ‘hoe groot zijn de winsten als ik deze strategie verhandel’. Om deze vraag nader te bekijken moeten we dieper ingaan op het thema “stop-loss”. 

Verhandel je winstposities (Deel 3)

In artikel 2 hebben we geleerd dat het vergroten van een positie die al in de winst zit, enkel zin heeft als het oorspronkelijke risico van de trade niet groter wordt. Dit vereist een actief beheer van de stop, wat we hier aan de hand van een voorbeeld van een eenvoudige handelsstrategie in de Eurostoxx50 future (FESX) willen aantonen. Bij deze strategie gaan we ervan uit dat de trader een trailing stop van 5 punten gebruikt van zodra hij een eerste positie heeft gekocht. 

Afbeelding 1: FESX , 5-minutengrafiek

Verhandel je winstposities (Deel 4)

Als de trader beslist om zijn winstposities te vergroten, koopt hij in de regel bij “secundaire koopsignalen” doordat hij bijkoopt nadat de eerste positie al in de winst staat. Meestal zijn dit dips, pullbacks of kleine correcties in een bestaande trend. Bovendien kan hij bijkopen als de koers boven een belangrijke level (pivot of weerstand) stijgt.

Gratis webinars