Volatiliteit

Actieve beleggers hebben om succesvol te zijn een volatiele markt met een richting nodig. De ATR (Average True Range) is een nuttige indicator om de volatiliteit van de markt weer te geven. 
De ATR is het bereik waarbinnen een financieel instrument evolueert. Als een index een dag-ATR van 100 punten heeft, betekent dat deze index makkelijk 100 punten kan bewegen in een dag.

Het begrijpen van volatiliteit is van cruciaal belang. Ten eerste, de volatiliteit is niet statisch. Het evolueert in de tijd. Deze evoluties zijn vaak aanzienlijk. Ten tweede, de volatiliteit verschilt van tijdsperiode tot tijdsperiode (voorbeeld hieronder). En, ten derde, elke onderliggende waarde (markt indices, grondstoffen, ...) heeft een andere volatiliteit.

Als u handelt in een Future met een onderliggende waarde die een aanzienlijke daling van de volatiliteit en / of die geen duidelijke richting heeft, is het misschien verstandig om in een andere Future te gaan handelen.

De onderstaande tabel bevat zeer interessante gegevens. Het toont aan dat de volatiliteit niet statisch is. Inderdaad de volatiliteit op deze markt indices is bijna verdubbeld over een 2-jarige periode. Het laat ook zien dat niet alle indexen dezelfde volatiliteit hebben. Het is dus belangrijk te weten wat je handelt! Niet alle indices zijn hetzelfde.

Volatiliteit

De onderstaande tabel is erg interessant. Het vergelijkt de volatiliteit van de Nederlandse AEX-index in verschillende time frames. Het geeft een indruk waarmee de index kan evolueren in deze verschillende time frames.

ATR

Kennis van deze informatie over de index, die u wilt handelen is absoluut cruciaal. Waarom? Omdat het helpt je winst doelstellingen en stops voor uw open posities. te bepalen.  Zet uw stop te strak en de natuurlijke beweging van de index zal u uitstoppen. Als u handelt in een 10-minuten time frame met stops van 0,5 of 1 punt op deze index, wordt u onnodig gestopt.

Het plaatsen van stops op afstanden die geen rekening houden met de natuurlijke bewegingen van de future is een typische beginnersfout, die gemakkelijk kan worden vermeden door het kennen van de volatiliteit van de Future.

 

 

Gratis webinars