Analyses en tips

Goud - Fed verkoopt

Juni 2021 - De Amerikaanse Federal Reserve heeft de goudprijs doen omslaan. De noteringen voor het gele edelmetaal bevonden zich in een duidelijke opwaartse trend en stonden op 1.900 US dollar per troy ounce. Met het Fed-besluit begon een steile duik. Hierdoor is de goudprijs sindsdien gekelderd tot 1.783 US dollar.

Gold drop

Beurs: Fed begint te verkopen

Juni 2021 - De aandelenmarkten zijn nog steeds "vastgepind" net onder hun recordhoogtes. Wat opvalt en riskant is, is hoe smal de range intussen is geworden. In de S&P 500 is het al dagen maar een paar punten. De prijzen schommelen niet meer dan 1% en kunnen gewoon niet boven het laatste hoogtepunt komen.
Dit indiceert de laatste fase van de topvorming. Ofwel zal de volgende uitbraak naar boven nu slagen. Of de zomercorrectie zal beginnen. Er zijn verschillende aanleidingen voor een richtinggevend besluit.

Beurs: Het oncontroleerbare inflatiespook

Mei 2021 - De wereld is een lage inflatie als vanzelfsprekend gaan beschouwen. Terwijl in de jaren zeventig de jaarlijkse inflatie in de rijke landen gemiddeld 10% bedroeg, bleef zij het afgelopen decennium steken op iets minder dan 2%. Nu steeds meer mensen zich laten vaccineren, regeringen wereldwijd geld in de economie pompen en in de belangrijkste landen een ongekende opleving wordt voorspeld, zullen de consumenten naar verwachting meer gaan uitgeven dan de bedrijven aankunnen, waardoor de prijzen zullen stijgen.

Beurs: Eerst boomen, dan barsten

Mei 2021 - De aandelenmarkten blijven hun terugval voortzetten. Er is bijna geen opwaartse impuls meer. Het deksel van de DAX zit stevig in het gebied rond de 15.600 punten. Hetzelfde zien we met de Dow. Om het opwaartse perspectief intact te houden, zou de Dow nu snel een nieuwe push naar 35.000 punten moeten maken.

Hout: Schaarse grondstof

Mei 2021 - De houtmarkt blijft sterk in beweging. Na de snelle prijsstijging tussen eind april en begin mei, toen hout op de termijnbeurs voor grondstoffen in Chicago werd verhandeld tegen een piek van USD 1.734 per 1.000 board feet (ca. 2,36 kubieke meter), is de prijs onlangs weer aanzienlijk gedaald. Hout wordt nu verhandeld op zo'n 340 US dollar onder zijn historisch hoogtepunt. Maar zelfs dit prijsniveau werd nooit bereikt vóór 2021. In het verleden kwamen de noteringen voor timmerhout nauwelijks boven de grens van 400 US-dollar per 1.000 board feet uit.

Tarwe: Veel goede oogstvoorspellingen

Mei 2021 - De tarwemarkt is momenteel uiterst volatiel. Begin april werd tarwe op de futuresbeurs van Chicago nog steeds verhandeld tegen prijzen van ongeveer 625 dollarcent per bushel. Minder dan een maand later bereikte de grondstof zijn hoogste niveau in acht jaar, op bijna 770 dollarcent per bushel. Intussen zijn de tarwenoteringen aanzienlijk teruggelopen. Op 655 dollarcent per bushel noteert tarwe ongeveer 15% onder zijn recente meerjarige piek. Vanuit een technisch perspectief blijft de opwaartse trend intact.

Maïs: De rally hapert

Mei 2021 - Na de sterke rally van de voorbije weken zijn de maïsprijzen langzaam aan het wankelen. Begin mei werd de grondstof voor diervoeder en energie nog steeds verhandeld op het hoogste niveau in acht jaar, namelijk ongeveer 730 dollarcent per bushel. Intussen is de maïsprijs met meer dan 10% gecorrigeerd. Het wordt momenteel verhandeld tegen ongeveer 666 US cents per bushel.

Corn

Beurs: Blik dwaalt neerwaarts

Mei 2021 - De ups en downs blijven ruw. Het DAX-aandeel blijft verwoed heen en weer schommelen tussen de all-time high en de eerste steun op 14.800 punten. Stieren en beren blijven worstelen over wie de kudde beleggers de komende weken zal aanvoeren. Het is nog geen uitgemaakte zaak, maar de beren lijken geleidelijk aan de overhand te krijgen.

Beurs: Triple A-strategie

Mei 2021 - De DAX zit vast tussen een stierenval en een berenval. Na de sterke stijging tot 15.500 punten daalde het onmiddellijk (bull trap) en de steun van 14.800 punten werd getest. De grote daling bleef echter (nog) uit, en het ging weer steil omhoog, bijna naar een nieuwe top (bear trap).

Dax

Beurs: Houtprijzen op recordhoogte

Mei 2021 - De Amerikaanse futuresprijzen voor timmerhout zetten hun steile rally naar nieuwe recordhoogten voort en bereiken hoogten die enkele jaren geleden nog ondenkbaar waren. Eerder deze week stegen de prijzen tot boven de grens van $1700 per duizend board feet (mbf). Ondertussen proberen zagerijen wanhopig aan de stijgende vraag te voldoen.
Historisch gezien wordt timmerhout verhandeld tussen $200 en $400 per duizend plankvoet. Vraag- en aanbodfactoren hebben geleid tot een ongekende volatiliteit en stijgende prijzen.

Beurs: Bereid je voor op de duik

Mei 2021 - Nu hebben de markten opnieuw geaarzeld over de ontwikkeling van de rentevoeten. De Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, heeft olie op het vuur gegooid en de bezorgdheid over de rentetarieven weer doen oplaaien. Zij heeft gezegd dat een lichte verhoging van de rentetarieven nodig kan zijn om te voorkomen dat de Amerikaanse economie oververhit raakt.

Palladium - Rally zonder finish

April 2021 - De rally in het edelmetaal palladium is niet te stoppen. Een goede maand geleden hadden wij een stijging tot nieuwe recordhoogten voorspeld. Afgelopen vrijdag was het zover - de palladiumprijs klom voor het eerst in de geschiedenis boven de grens van USD 2.900 per ounce. Maar dat is nog niet alles - palladium, dat momenteel rond de 2.950 dollar per ounce noteert, stevent stevig af op de grens van 3.000 dollar.

Koper - Geluidsmuur doorbroken

April 2021 - De koperprijs blijft maar stijgen. De prijs is nu zelfs door de magische grens van 10.000 USD per ton gebroken. Dit betekent dat het belangrijke industriële metaal momenteel wordt verhandeld op zijn hoogste niveau sinds een goede tien jaar. Ook de all-time high van 10.190 US dollar per ton uit februari 2011 ligt binnen bereik.

copper

Beurs - Fed bereidt signaal voor ommekeer voor.

April 2021 - De Amerikaanse economie draait en wordt beter. Uit de laatste cijfers van Google blijkt hoe goed sommige Amerikaanse bedrijven het doen. Het bedrijf maakte alleen al in het eerste kwartaal een nettowinst van 16 miljard dollar. Dat zou genoeg zijn om Lufthansa vier keer te kopen. Google heeft 135 miljard dollar in kas - en het bedrijf weet niet waar het in moet investeren. Dus koopt het zijn eigen aandelen terug voor $50 miljard.

Bund - Short trade

Bund Future, Dag-grafiek
Onderliggend: Bund Future

Analyse: De tienjarige obligatiefuture zit al jaren in een opwaartse trend. De future vormde echter een drievoudige top sinds augustus 2019. De laatste top dateert van december 2020, en de future is sindsdien aan het dalen.
Momenteel handelt de future iets boven steun op 170,72. Wanneer er zich slotkoers voor de dag onder dit niveau vormt, is er neerwaarts potentieel tot 167.52.

Trade: Short verkopen bij een slotkoers voor de dag onder 170.72
Stop loss: 171.60
Koersdoel: 167,52 

Olie - Afvlakking van de prijzen

April 2021 - De olieprijsrally vlakt af. Na een korte consolidatiefase in maart zijn de prijzen voor West Texas Intermediate (WTI) oliefutures, die de richting aangeven, een paar dagen geleden weer gestegen tot iets onder de 64 USD per vat. Maar intussen lijkt de vlam weer wat gedoofd. Momenteel wordt er verhandeld tegen prijzen rond 61 USD per vat.

WTI

Beurs - Raadsel rond inzinking rentetarieven VS

April 2021 - Elke correctie, hoe klein ook, trekt momenteel koopjesjagers aan. Na een uitbraak boven de 15.400 punten verloor de DAX prompt weer terrein. Hij daalde echter niet lager dan 15.100 punten. In het licht van de steile opleving is dat praktisch niets. Indien de DAX naar 14.800 punten zou dalen, zou hij slechts de onderste band van zijn momenteel zeer steile opwaartse trend hebben bereikt.

Gratis webinars