E-mini daytrading (Deel 1)

Een ideale tradingmarkt
 
Het Amerikaans futurecontract E-mini komt overeen met een fractie van het grote futurecontract op de aandelenindex S&P500. De Chicago Mercantile Exchange (CME) is de beurs waarop de E-mini wordt verhandeld. De handel gebeurt via het elektronisch handelsplatform Globex. De E-mini future biedt traders een goedkope mogelijkheid om de SP500 te verhandelen. 
 
Succes vanaf het begin
 
De E-mini future was een succes vanaf het moment dat ze werd ingevoerd. Dit contract was bij de start in 1997 in eerste instantie bedoeld voor private traders, maar al snel interesseerden ook institutionele beleggers zich voor dit nieuwe contract. De E-mini is vooral populair onder de actieve daytraders. Zij kunnen hier de klok rond handelen. Tegelijkertijd profiteren ze van kleinere marges, voldoende volatiliteit en veel liquiditeit. Naast de private daytraders is de E-mini ook populair bij verzekeringsmaatschappijen, investeringsfondsen, hedgefondsen, bedrijven in hoge-frequentiehandel en andere institutionele beleggers.
 
Wat is het voordeel van handelen met E-mini?
 
In vergelijking met andere handelsinstrumenten of contracten blijkt de E-mini efficiënter te zijn. Daarom willen we graag enkele voordelen van het contract naar voor brengen:
 
• E-mini trading is bekend voor de goede liquiditeit. Traders kunnen probleemloos en aan de beste prijzen de markt betreden of verlaten.
 
• Je kan long en short gaan. Alle marktschommelingen zijn steeds verhandelbaar.
 
• E-mini vereist een beperkt financieel engagement en aantrekkelijke marges (intraday 1150 euro).
 
• Er zijn maar weinig financiële markten waar banken en grotere adressen niet domineren. Maar de E-mini wordt niet overheerst door banken of institutionele marktdeelnemers.
 
• Dankzij de hoge liquiditeit zijn er amper externe risico’s (Flash crash, aardbeving, enz.) Als de trader zijn positie altijd met een stop-loss order veiligstelt, kan hij steeds tegen een goede prijs uit de markt, ook in extreme situaties.  
 
• In vergelijking met andere tradingmarkten is de E-mini minder complex. 
 
Hoe functioneert de handel in de E-mini futures?
 
Eerst en vooral heb je een account bij een futures-broker nodig. Het openen van een dergelijke rekening is in principe heel eenvoudig en kan online gebeuren. Van zodra je de rekening ter beschikking hebt, moet je deze voor de handel kapitaliseren.
Bekijk eerst de marktschommelingen op het scherm. Het verliespercentage bij de E-mini is trendmatig klein. We raden aan om in eerste instantie slechts één contract tegelijk te verhandelen om de markt te leren aanvoelen. De grootte van je rekening staat natuurlijk proportioneel rechtstreeks in verhouding met het aantal contracten die je kan plaatsen. Toch moet je de markt eerst leren begrijpen voordat je er actief op gaat handelen.
 
Contractspecificaties
 
De handelstijden van de E-mini zijn flexibel, waardoor ze aantrekkelijk zijn voor alle traders overal ter wereld. Je kan 5 dagen per week 24 uren per dag handelen. De handel start op zondagavond en eindigt op vrijdagavond. 
 
De E-minicontracten worden per kwartaal beëindigd. Ze lopen in maart, juni, september en december af. De E-mini houdt dezelfde feestdagen aan als de normale aandelenmarkt.
 
De kleinste verandering (een tic of 0,25 E-minipunten) heeft een waarde van 12,50 US $.