Daytrading met breakouts (Deel 5)

 

In het laatste artikel van deze reeks willen we een techniek behandelen, waarmee je de potentiële winst kan maximaliseren bij het verhandelen van intraday uitbraken. Als je futures of andere financiële instrumenten wil verhandelen, moet je normaal gezien een koersdoel kiezen. Als dit wordt behaald, wordt de winst naar je rekening overgeschreven. Soms beweegt de koers toch nog verder in de verwachte richting, waardoor de trader potentiële winst misloopt, die hij met een ambitieus take profit level wel had kunnen behalen. Je kan dit gebrek betreuren, maar er bestaat een remedie. Om traders te helpen hun winst te maximaliseren, hebben de ontwikkelaars van de NanoTrader een innovatieve functie ontwikkeld en in hun systeem ingebouwd: het multiple target order. Deze functie komt goed van pas bij het verhandelen van intraday uitbraken.

Afbeelding 1: Goud, 5-minutengrafiek donderdag 25 januari 2018

 

Met het multiple target order kan de trader voor één trade meerdere take profit levels gelijktijdig vastzetten. Als de koers de vastgelegde doelen bereikt, sluit het systeem automatisch de vooraf ingestelde volumes af en realiseert het de winst. Deze innovatieve functie helpt de trader om te vroeg gesloten posities te verminderen.

Om gebruik te maken van het multiple target order bij het verhandelen van intraday uitbraken, moet de trader bijvoorbeeld het ordervolume in drie delen opsplitsen en drie koersdoelen vastzetten. Het eerste koersdoel, dat 60% van zijn winst moet verzekeren, is het normale take profit niveau; het tweede - de volgende 30% - plaats je bijvoorbeeld vijf tot acht punten verder dan het eerste, en het laatste - de resterende 10% - moet nog eens vijf tot 8 punten verder ingesteld worden. Hierna geven we enkele voorbeelden, die je kunnen helpen het gebruik van deze functie te begrijpen.

Afbeelding 2: EURO FX, 5-minutengrafiek 24 januari 2018

 

Afbeelding twee toont een 5-minutengrafiek van de EURO FX futures op 24 januari 2018. We gaan ervan uit dat de trader de bullishe uitbraak uit de zijwaartse beweging (tussen de twee blauwe lijnen) verhandeld heeft. In totaal heeft hij 10 contracten gekocht. In dat geval heeft hij bepaald dat bij het eerste take profit niveau van 1,2407 6 contracten worden gesloten. Wanneer het paar 1,2412 bereikt, worden er nog eens 3 contracten gesloten. Stijgt het paar nog verder tot 1,2417, dan wordt het laatste contract gesloten met de hoogste winst.

Dus wanneer de koers het eerste koersdoel bereikt, wordt 60% van de beoogde winst veiliggesteld. Nog eens 30% wordt veiliggesteld wanneer het tweede koersdoel behaald wordt, de laatste 10% komt er nog eens bij wanneer het laatste doel wordt bereikt.

Afbeelding 3: GBP futures, 5-minutengrafiek 23 januari 2018

 

Afbeelding 3 toont een 5-minutengrafiek van de GBP futures op 23 januari 2018. Als de trader de bearishe uitbraak verhandelt met een totaal volume van 10 contracten, dan moet hij het eerste take profit level instellen op 1,3975. Wanneer dit doel bereikt is, worden 6 contracten gesloten. Het tweede doel is ingesteld op 1,3970. Daar worden nog eens 3 contracten gesloten. Wanneer het laatste doel van 1,3965 wordt bereikt, wordt ook het laatste contract gesloten.

Besluit:

Naast de geautomatiseerde trailing stop is het multiple target order een uitstekende functie van het NanoTrader platform. Als de trader deze twee functies correct gebruikt bij het verhandelen van de intraday uitbraken, vermindert hij niet alleen zijn risico’s, maar zijn potentiële winst zal toenemen.