Daytrading met breakouts (Deel 4)

 

In de eerste drie artikels van deze reeks hebben we aangetoond hoe de trader voordeel kan halen uit Intraday pauzes. In dit artikel leer je hoe je de automatische trailing stop van de NanoTrader kan gebruiken, om de risico’s bij de uitbraakhandel te verminderen. Zoals we in het tweede artikel van deze reeks al vermeld hebben, is de trailing stop een techniek die de trader in het algemeen bijstaat om zijn risico’s te minimaliseren. Hij moet het handelsplatform ook voortdurend in de gaten houden om de stop-loss te verplaatsen. Om dit probleem te omzeilen, werd voor de NanoTrader een functie ontwikkeld, die automatische trailing stop heet (pijl op afbeelding 1). Deze functie brengt de stop-loss automatisch naar het winstgevend bereik.

Afbeelding 1: FDAX, 5-minutengrafiek 26 januari 2018

 

Een voordeel van deze functie is dat de stop-loss onmiddellijk wordt aangepast aan de bewegingen van de markt. Als de koers zich dan toch in de andere richting ontwikkelt dan verwacht, wordt de stop-loss op het laatst gewijzigde niveau behouden. De trader beperkt dus het risico als hij intraday beakouts verhandelt met de geautomatiseerde trailing stop. De functie verplaatst de stop-loss stapsgewijs in de verwachte richting en verzekert zo de behaalde winst. Daarom is deze functie precies breakout-trading  nuttig.

Wanneer activeer je de trailing stop best?

Bij een long trade: Als een bullishe uitbraak ontstaat, de koers terugkeert om de bovenste lijn van de consolidatie te testen en dan opnieuw stijgt.

Bij een short trade: Als een bearishe uitbraak ontstaat, de koers zich herstelt om de onderste lijn van de consolidatie te testen en dan verder daalt.

We bekijken enkele voorbeelden om te leren hoe deze tool het best wordt ingezet.

Afbeelding 2: Goud, 5-minutengrafiek 18 januari 2018

 

Afbeelding 2 toont een 5-minutengrafiek van de GOUD futures van 18 januari 2018. We gaan ervan uit dat de trader hier een kooppositie is aangegaan om van de bullishe uitbraak te profiteren. Maar de koers keerde eerst terug naar de bovenste lijn van de consolidatie, om pas daarna verder te stijgen. Uiteraard wil de trader de positie sluiten wanneer zijn take profit order wordt bereikt. Maar na de test kan hij de automatische trailing functie activeren om de behaalde winst te verzekeren (blauwe pijl).

Afbeelding 3: Goud, 5-minutengrafiek 19 januari 2018

 

Afbeelding 3 toont een 5-minutengrafiek van de GOUD futures van 19 januari 2018. Op een gegeven moment wordt de prijs onder de consolidatie verhandeld (blauwe horizontale lijn). Dit bevestigde een bearishe uitbraak. Maar ook hier wordt de consolidatie eerst getest. De koersen keerden terug naar de onderste horizontale steunlijn voordat ze verder begonnen te dalen. Als de trader hier bij de uitbraak een short order had geopend, kan hij na de test de automatische trailing functie activeren om de behaalde winst veilig te stellen. Zodra het koersdoel is behaald, wordt ook de trailing stop automatisch verwijderd.

Besluit:

De automatische trailing stop van de NanoTrader lijkt ons vooral bij de uitbraakhandel een behulpzame functie, die de trader helpt om zijn winst te maximaliseren. Bovendien vermindert ze ook het risico. Meer kan je niet verwachten van een tool. In het volgend artikel willen we in detail bespreken hoe de trader zijn potentiële winst verder kan optrekken met behulp van het “multiple target order”.