Daytrading met breakouts (Deel 2)

Beheer van breakout trades
 
In het vorige artikel hebben we het breakout concept toegelicht en uitgelegd hoe een trader hier voordeel uit kan halen. Dit artikel ontfermt zich over het beheer van de posities bij het handelen met intraday breakouts. Breakouts zijn geweldige handelsmogelijkheden, aangezien ze duidelijk aangeven wanneer het moment is aangebroken en de richting zichtbaar wordt. Maar de belangrijkste vereiste bij het handelen is dat de trader snel moet zijn. Als hij de trade mist of de koersen te snel bewegen (of de bevestigende candle te ver van de consolidatie sluit), dan spreken we van een risicovol signaal. De trader onthoudt zich dan best van de trade.
 
Afbeelding 1: FDAX, 5-minutengrafiek van 10 januari 2018
 
 
We gaan ervan uit dat de trader de markt betreedt met een goed instapmoment zoals in bovenstaand voorbeeld in de FDAX (short). Vanaf het instapmoment moet hij de trade effectief beheren met de stop-loss. De manier waarop je met de stop-loss omgaat, vereist een bepaalde methodiek. Natuurlijk moet je de stop-loss in de te verwachten richting bewegen om het risico te verminderen en de opgelopen winst veilig te stellen. De trader kan bijvoorbeeld aan de hand van ondersteunings- en weerstandsniveaus nauwkeurig bepalen wanneer en naar welk niveau hij de stop-loss moet verschuiven. In dit voorbeeld werkte dit niet en werd de trade afgesloten met verlies.
Bij deze methode kan de trader volgende regels in acht nemen:
 
Bij een bullishe beweging: wanneer de koers halfweg richting koersdoel is, moet de stop-loss boven de bovenste parallelle lijn van de consolidatie geplaatst worden.
 
Bij een bearische beweging: daalt de koers lager dan het midden van het berekend koersdoel, dan moet de stop-loss onder de onderste parallelle lijn van de consolidatie geplaatst worden.
 
We werpen een blik op twee voorbeelden van deze methode ter verduidelijking.
 
Afbeelding 2: Goud, 5-minutengrafiek van 10 januari 2018
 
 
Dit is de 5-minutengrafiek van de Goud futures van 10 januari 2018. Zoals je kan zien, hebben we de stop-loss verplaatst van het origineel niveau naar een niveau boven de horizontale lijn van de consolidatie (gele lijn). Vaak keert de koers onverwacht terug nog voordat hij stijgt. De trader stelt vaak een test vast die van deze lijn uitgaat. Daarom is het veiliger om te wachten tot de markt deze wending heeft voltooid om dan de stop te verzetten. 
 
Afbeelding 3: Goud, 5-minutengrafiek van 10 januari 2018
 
 
 
Dit is een 5-minutengrafiek van de Goud futures van 10 januari 2018. De methode is hetzelfde als bij een bullishe beweging. Als de koers halfweg is, kan de trader de stop-loss beneden de onderste parallelle lijn van de consolidatie verplaatsen (groene lijn). Zoals je duidelijk kan zien, wordt dit niveau eerst getest. De markt kwam terug tot bijna aan de consolidatie voordat hij opnieuw begon te dalen. Pas daarna dient de trader de stop naar dit niveau te verplaatsen, om wat winst veilig te stellen en het risico te beperken.
 
In het volgend artikel omschrijven we onverwachte situaties van deze handelsstrategie en hoe je hiermee omgaat.