Daytrading met breakouts (Deel 1)

Als trader heb je zeker al eens van breakout trading gehoord. Dit is een erg efficiënte methode, die de trader stabiele winst kan opleveren op de futuresmarkten zonder gebruik te maken van indicatoren. In dit artikel wordt uitgelegd hoe je Intraday breakouts kan herkennen en er voordeel uit kan halen. Daarna leggen we uit wat breakouts zijn. 
 
Financiële markten onderscheiden zich door twee voorwaarden: Trendfasen en consolidatiefasen. Wanneer de markt consolideert, keert de liquiditeit normaal gezien terug en de toekomstige trend geldt nog niet. Een trendmarkt daarentegen vertoont een duidelijke richting met soms ook een sterk momentum van een waarde. Het moment waarop de uitbraak uit een consolidatie samenvalt met een vergroot volume, wordt breakout genoemd. Zoals altijd zijn er twee soorten breakouts: bullishe en bearishe. Hierbij vind je voorbeelden voor beide situaties. 
 
Afbeelding 1: Goud, 5-minutengrafiek 4 januari 2018
 
 
Een bullish breakout ontstaat wanneer de koers na een consolidatiefase naar boven begint uit te breken. De meest betrouwbare bullish breakout doet zich voor wanneer zich naast het stijgend momentum een bullishe candle ontwikkelt, zoals je hier in het voorbeeld bij de goud future kan zien. Kort na de break-out begon de markt duidelijk te stijgen. Een goede breakout trader kan voordeel halen uit dit scenario als hij na de breakout candle een long positie opent. 
 
Afbeelding 2: Goud, 5-minutengrafiek 5 januari 2018
In het omgekeerde geval spreken we van een bearish breakout, wanneer de koers na een consolidatiefase naar beneden begint uit te breken. Net als bij de bullish breakout is er ook sprake van een bearish breakout wanneer een duidelijk “rode” of bearish candle ontstaat onder de consolidatie. In het beste geval gaat dit gepaard met een verhoging van het volume, zoals in dit voorbeeld bij de goud futures.
 
Hou in het achterhoofd dat je pas beslist om te gaan handelen wanneer de breakout candle volledig gesloten is, want de markt kan in de consolidatiezone terugkeren en daardoor de kans op handelen tenietdoen. Bovendien mag je als trader de huidige trendrichting van de markt niet uit het oog verliezen. Als de algemene richting long is, denkt je best heel goed na over een short trade.  Alleen zo kan je de kans op succes vergroten.
 
Afbeelding 3: FDAX, 5-minutengrafiek 4 januari 2018 
 
 
We bekijken een duidelijke kans op handelen wat meer in detail om meer te leren over de kracht van deze strategie. Om het voorbeeld te verduidelijken, hebben we enkele ondersteunings- en weerstandslijnen toegevoegd. Dit is de 5-minutengrafiek van de FDAX van 4 januari 2018. Zoals je kan zien, ligt de consolidatie tussen de twee horizontale blauwe lijnen. De markt heropende met een koersgat waarop een bullishe candle volgde met een sterke stijging van het volume. Wanneer je als trader deze handelsmogelijkheid bekijkt, kan je in de markt instappen met een kooppositie nog voordat de breakout candle sluit. De stop-loss stel je dan in direct onder de onderste parallelle lijn van de consolidatie. Om het koersdoel te berekenen, kan je de afstand tussen het instappunt en de stop-loss meten en dan het koersdoel op dezelfde manier instellen. In dit geval zou je met een kans-risicoverhouding van 1:1 te werk gaan. Dit is niet spectaculair, maar de slaagkansen liggen bij sterke uitbraken als deze aanzienlijk hoger dan anders.