3. De opbouw van de strategie

De strategie is logisch opgebouwd. Eerst filtert de swing trader de hoofdtrend. Indien de hoofdtrend stijgend is, zal hij bij een koersdip het aandeel oppikken en een "long" positie innemen.

Is de hoofdtrend dalend, dan zal de swing trader bij een "tegendraadse" koersstijging een short positie innemen.

1. Hoe de hoofdtrend bepalen?

Er is geen universele methode om de trend altijd correct in te schatten. We grijpen terug naar de populaire "sleepkabel" methode van de topanalist Nico Bakker. Nico Bakker gebruikt het 55 daags gemiddelde als indicator om de hoofdtrend in te schatten.

Hieronder de grafiek van het aandeel Ballast Nedam. De koers bevindt zich onder het 55 daags gemiddelde. De hoofdtrend is aldus dalend. De swing trader zal in dit scenario de voorkeur geven aan short posities.

Hieronder de grafiek van het aandeel ING. De koers bevindt zich boven het 55 daags gemiddelde. De hoofdtrend is aldus stijgend. De swing trader zal in dit scenario de voorkeur geven aan long posities.

2. De Dynamic RSI als instapsignaal

De Dynamic RSI indicator is een variante van de klassieke RSI. De RSI is ontwikkeld door de technische analist Welles Wilder. 

De RSI duidt op overgekochte of oververkochte fases in het koersverloop. Hoe sterker een aandeel stijgt, hoe groter de kans op een nakende koersdaling. Hoe forser een aandeel daalt, hoe groter de kans op een nakende koersstijging.

Het voordeel van deze indicator is dat de timing meestal wel goed zit. De indicator duidt goed aan dat er een tegenbeweging aankomt. Nadeel is dat de indicator geen indicatie geeft van de grootte van de nakende koersbeweging.

Interpretatie van de Dynamische RSI

De Dynamic RSI, of spanningsmeter zoals analist Nico Bakker die noemt, bestaat uit de RSI indicator met daarrond 2 banden. Deze banden, ook Bollinger banden genaamd, zijn een afspiegeling van de volatiliteit van de RSI indicator.

Indien de RSI door de onderste groene band heen daalt, dan duidt dit op een oververkochte situatie. Het aandeel wordt te hard verkocht. De swing trader zal een positie innemen van zodra de RSI wederom door de groene band stijgt. Let wel, hij zal enkel een positie kopen, indien het aandeel boven zijn 55 daags gemiddelde noteert. De hoofdtrend moet dus positief zijn. Hij neemt dus een positie in volgens de trend bij een correctie van het aandeel.

Indien de RSI door de bovenste rode band heen stijgt, dan duidt dit op een overgekochte situatie. Het aandeel wordt te fors gekocht. De swing trader zal een short positie innemen van zodra de RSI wederom door de rode band daalt. Let wel, hij zal enkel een positie short verkopen, indien het aandeel onder zijn 55 daags gemiddelde noteert. De hoofdtrend moet dus dalend zijn. Het volledige plaatje moet kloppen.

 Naar de volgende pagina met voorbeelden >>>

Beter doen dan de beurs? Eenvoudig ...

Nanotrader Free14 dagen uitproberen

Ontdek gratis het WHS NanoTrader, het tradingplatform bij uitstek voor beginnende en ervaren traders.

Handel in realtime op indexen, grondstoffen en valuta. Meer dan 100 indicatoren. Ontdek de WHS Techscan, die tradingsignalen opspoort.

Gratis 14 dagen uitproberen. Klik hier.